Отличници с трениране на паметта


Ако урокът е приятно преживяване, дава трайни знания

Етикет | 2022-11-25

Как децата да усвояват лесно и трайно сложния учебен материал? Как да запомнят трудните термини, математически формули, исторически дати и думи на чужд език? Тези въпроси мъчат учениците и техните родители. „Темата за децата и училището е много важна. Работата е там, че учителите казват на учениците да научат това или онова, но никой не обяснява по какъв начин да стане това. А за месец човек е способен да наизусти около 400 дати“, казва проф. Игор Матюгин, създател на школа за развитие на паметта в Москва. Твърди, че паметта на отличника не е зубраческа. Въпросът е да се правят връзки. „Психолозите казват, че децата имат по-добра образна памет. Освен това превръщат всичко в игра и вниманието им се задържа дълго. Ако информацията е свързана с приятно преживяване, може да остане и до края на живота“, казва проф. Матюгин.

Професорът припомня, че още от древна Гърция са прилагани най-различни методи за по-лесно запомняне. „В училищата ги опростихме и превърнахме в игри, така че децата да ги усвоят по-лесно и заниманията да са им по-забавни. Например серия от десет движения с ръце могат много лесно да се възпроизведат, ако си измислите някаква история“, обяснява специалистът.

Така всяко действие ще се свързвате с ключов момент от историята и няма да имате проблем при запомнянето. Обратното също е валидно и то служи много добре на актьорите. „За да научат по-лесно текстовете си, те жестикулират. Интересен метод е този на Цицерон. За да запомня речите си, той се е разхождал в своята стая и свързвал отделни моменти от текста с предметите, които го заобикалят. Дали и вие ще се разхождате в стаята си, или пък ще си създадете виртуална такава, ще е от полза“, категоричен е професорът.

Тренирането на паметта много помага за усвояването на нова информация. По този начин се научаваме да използваме по-голям капацитет от мозъка си и да развиваме неговия потенциал за съхраняване, обработка и използване на наличните данни. Новата информация се преобразува в картини и асоциативно се свързва със съществуващите знания. Когато умът е трениран, учим по-бързо и интензивно и можем да използваме пълноценно оставащото ни свободно време. Също така тренираният ум става по-остър, креативен. Въображението става по-богато.

Работилница за отличници „Етикет“ обобщи някои хитрини, които да помогнат в процеса на учене.

Скрий „пищовите“ в главата си

Лесно можем да усвоим определена информация, като превърнем буквите в „пищови“, но вместо да ги крием в ръкава, да ги пазим в главите си. Друга форма за подпомагане на паметта е да се използват за по-лесно запомняне началните букви или срички на отделните думи в едно изречение. Например „Машината за варене на зеле мухляса и юнакът свари умните наденици първи. Така пък лесно може да се запомни последователността на планетите – Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон. Други техники за запомняне са римуване или песен, като например изпяването на английската азбука.

Можете да използвате римуване на цифрите от 1 до 10, като измислите римуващи се предмети, които да ви служат за асоциация (Едно – звено, две – джезве, три – пари и т.н.). А също буквите от българската азбука можете да обвържете с животни, които да ви служат като опорни точки. Приемете тренировката на ума като игра, в която можете да измислите свои собствени правила и техники, които да са най-удобни за вас. Ще се изненадате от резултатите, когато си създадете навик всяка необходима ви информация да свързвате с определени картини и асоциации.

Маршрутен метод и силата на картините

Обиколете жилището си и набележете 10 точки или предмети, които да ви служат като знаци за свързване и припомняне. Запомнете ги визуално и създайте ярки връзки между отделните точки в съзнанието си. Колкото по-цветни, забавни и налудничави са асоциациите, толкова по-лесно ще ги съхраните в ума си. Тези маршрутни точки можете да използвате при запаметяването на урок, книга, реч и други. Набележете ключовите моменти в информацията, която се опитвате да запомните, и ги свържете с опорните точки от материала, който трябва да усвоите. Маршрутните точки могат да излязат и извън дома ви и да бъдат неопределен брой пъти, дори да стигнат 2500, стига да можете да ги навържете в ума си. Например, да използвате обекти по пътя, по който стигате до училище.

Силата на картините

Друг начин да запомните определени данни е като ги включите в живи картини в съзнанието си. Тук голяма роля играе въображението. Идеята е, че като си представите по-ясно един предмет, можете да го свържете с абстрактно понятие или въпрос, като самият образ на предмета увеличава вашето разбиране. Факт е, че можем да запомним нещо трайно, само ако си го илюстрираме или успеем да го разберем. Визуализирането на обекти може да се упражнява. Например, представете си голяма, ярко червена, сочна ябълка. Може тя да е заедно с други ябълки в кошница. Вземете точно тази голяма ябълка, тя се събира в шепата ви, но е толкова хубава и ароматна, че ви се иска да я отхапете. Направете го. В този момент можете да усетите слюнчеотделянето в устата си, ако образът и усещането в ума ви са достатъчно ярки. Можете да свържете ябълката или друг обект с ключов момент от урока. И всеки път, когато искате да си го спомните, да се сещате за ябълката. Разбира се, предметът в ума ви може да е друг, стига да си го представите ясно. За да запомните повече неща, свържете повече предмети в единен разказ, на който да запомните последователността.

Свързване на новата информация със стара

Установено е, че много по-лесно се възприема нова информация, когато се знае поне малко по темата. Този начин на запаметяване е най-ефективен. Например, замислете се за два филма, за които ви разказва ваш познат. За единия от тях не сте чували никога досега и нито един от актьорите не ви е познат. Най-вероятно няма да си спомняте дълго за разказаното за този филм. При другия обаче, се интересувате за какво се разказва и познавате изпълнителя на главната роля. Веднага в съзнанието ви обвързвате информацията с картини, които вече съществуват в представите ви. Така че можете да натрупвате нови знания и факти, като ги свързвате със стари. Запаметяването е най-лесно, когато темата живо ви интересува. Така например можете да запомните исторически дати, като ги обвържете с познати за вас места, където са се случили събитията.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2024