Михаил Лъкатник – детето на улицата и морето


Днес се навършват 102 години от рождението на писателя

Етикет | 2022-11-20

Михаил Лъкатник е литературното име на поета и писателя Михаил Георгиев Арнаудов. Той е роден на 20 ноември 1920 година в Ямбол. Основна част в творчеството му заемат различни по жанр творби за деца и юноши. Най-популярната му творба е приключенският роман "Белият кораб".

„Баща ми ме учеше да не лъжа, да не се глезя прекалено, да не влизам в конфликти с другарчетата си“. Това разказва дъщерятя ня Михаил Лъкатник – Румяна Арнаудова, в интервю за Съюза на българските журналисти (СБЖ). „Макар че е израснал като дете на улицата, след развода очевидно майка му му е дала тези първите 7 години, защото той имаше определена представа за

етикет и поведение

Не можеш да седиш в ресторант с него и да зяпаш в чужда маса. Ти си имаш маса и си гледаш само в нея. Не можеш да вървиш по улицата и да ядеш сладолед, ти ще го ядеш вкъщи“, казва още Румяна Арнаудова.

Тя споделя още, че баща й е въвел определени норми на поведение, като явно той е научил от майка си. Той ги предава на двете си деца. „В толкова и толкова часа да сме някъде, в толкова часа трябва да сме си вкъщи. Трябва да си подреждаме нещата, да си помним сами програмата за училище. Да ставаме навреме, да спазваме режим и хигиена. Всички тези неща той ги знаеше и казваше все пак - каквито и

пакости да вършите

някъде, идвайте и ми ги казвайте на мен, за да мога да ви отъръвавам след това, да мога да ви спасявам. Т.е. той винаги беше до нас“, разказва още Румяна Арнаудова.      

За романа „Белият кораб“ тя казва: „Това е роман в който има най-много от личния живот на баща ми, но така преплетен, че трудно може да се схване. Когато се мести в Бургас, той се влюбва в морето. Той обожаваше морето. Той му се радваше. Той пръв ми поднесе в шепи морска вода. Каза ми да я видя. То

беше за него ласка, топлина

Той е дружал с рибарите с моряци. Това е основната му тема. Баща ми смяташе, че детската литература има задължение да дава много познания на децата.

По тази причина всичко трябва да бъде проследено внимателно, трябва да бъде много добре поднесено. Той се комндарова за близо година във Варна, в Нахимовското военно училище . Заминава на командировка там  и започва да изучава подробно всяка част, от която се състои един кораб, какъвто е "Арбатрос". Изучава всички видове дежурства, въжета, всички подробности. Вкъщи дори има книга за корабите“.                                

Михаил Арнаудов учи в Бургаската и Софийска търговски гимназии. Първите му стихотворения се появяват през 1940 година във в. "Възход" (Бургас). От 1943 година публикува стихове и фейлетони в списание "Златорог". Сътрудничи на сп. "Стършел", "Сфинкс", в. "Щука", в. "Нашенец".

Той е военен кореспондент през Отечествената война (1944-1945), редактор във в. "Народна войска (1944-1945) и "Литературен фронт" (1944-1946). Пише първите си творби за деца за в. "Септемврийче" - 1947. Редактор в Детска редакция на Радио София през 1950-1953 и в издателство "Български художник" през 1961-1962. Редактор на в. "Септемврийче" (1947-1968), а от 1969 до 1974 година е главен редактор на сп. "Славейче".

Умира в София на 3 октоври 1974 година.

На негово име днес е наречено училище за деца от I до IV клас в гр. Бургас, а в гр. Ямбол ежегодно се провежда Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ с международно участие.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2024