Върви, народе възродени!


Текстът се ражда в Русе, а музиката - в Ловеч

Етикет | 2022-05-15

На 15 май 1892 година Стоян Михайловски, тогава учител по френски език в Първа мъжка гимназия в Русе (днешното СУ "Христо Ботев"), написва стихотворението „Кирил и Методий“, което през 1901 година с музиката на Панайот Пипков става химн на българската просвета - „Върви, народе възродени“.

Стихотворението е публикувано в списание „Мисъл“ в годината на написването му. Като български всеучилищен химн обаче, текстът придобива известност, когато девет години по-късно учителят по музика Панайот Пипков, написва нотите към него. Това се случва в Ловеч, в час по пеене. Историята разказва, че докато ученик от класа четял вдъхновено стихотворението „Св. св. Кирил и Методий", композиторът внезапно станал и

започнал да пише нотите с тебешир

върху черната дъска. Още преди да е ударил училищният звънец за края на часа, мелодията била завършена, а учениците я разучили и запяли. На училищния празник я изпълнили всички.

Така се ражда всеучилищният химн "Върви, народе възродени". Той е изпълнен официално за пръв път на 11 май 1901 година в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. На този ден църквата почита Свети равноапостоли и славянобългарски просветители Кирил и Методий.

През 1902 година, на 24 май – Ден на българската просвета и славянската писменост песента се подема и

запява от всички училища

в страната.

"Върви, народе възродени" си остава най-възторженият и любим на българите химн, с който всички се посреща най-светлият празник на буквите и просветата.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2024