Животът не свършва с изпита в 7. клас


Не превръщайте в мелодрама един житейски етап

Цветелина Терзиева | 2021-06-15

С наближаването на Националното външно оценяване (НВО) за седмокласниците, тревожността у децата расте. Често тя се подклажда и от родителски амбиции. Това може да изиграе лоша шега на изпита, предупреждават специалисти. Децата трябва да се явят на него спокойни, без да изпитват страх. Не трябва да им се внушава, че едва ли не от този изпит зависи нечий живот.

Работилница за отличници „Етикет“ потърси мнението на Пенка Койчева, клиничен психолог. Тя е и юрист.

„Родителите са хората, от които детето очаква зрели и адекватни реакции. Често се създава впечатление у него, че ако не се справи според

очакванията на възрастните

ще претърпи грандиозен провал.“, казва тя. Уточнява, че детето запомня, че високите оценки са всичко, което се иска от него, и чрез това ще бъде одобрено, неодобрено или отхвърлено. Тревожността на родителите се пренася върху детето. Изкуствено се нагнетява усещане за страх, като се придава по-голяма значимост на нещо, което не е такова.

„Когато човек изпитва силен страх, той може да реагира чрез бягство, конфронтация или чрез замръзване (блокаж). Помогнете на детето да не изпитва този страх – като първо не го създавате и развивате. Често този страх се поддържа и от амбициите на различни роднини.“, казва Пенка Койчева. Детето

остава само срещу страховете си

и лагери от възрастни, които „правят така за негово добро“.

„Не го сравнявайте със себе си, както и с постиженията на други деца. Децата разчитат умело родителските жестове, мимики, пози. Не изглеждайте така, сякаш от това зависи буквално нечий живот.“, съветва психологът. Подчертава, че непрекъснатото обсъждане на темата у дома, също лишава детето от адекватен пристан, особено на вечеря, преди нощния сън, през уикендите.

„Не му запълвайте всяка минута с учене, особено за сметка на физическата активност и спортуването. Не го затормозявайте са административните подробности около кандидатстването, освен с подредбата по желание на учебните заведения. Направете това леко, с усмивка, с

конструктивно договаряне

и обсъждане на жаланията и на детето. Чуйте го! Не изпадайте в монолози, самосъжаления, не пийте шепи лекарства и не натяквайте на детето, че това е заради него. Не му вменявайте малоценност и вина. Не квалифицирайте. Не проектирайте своите нереализирани амбиции върху него. Правилно ли избрахте бъдещото училище? Какво се случва с талантите на детето?“, съветва Пенка Койчева.

Казва, че за детето е важно да бъде

стимулирано с похвала

с добри и искрени думи. „Показвайте и казвайте колко е значимо за вас, каквото и да се случи. Бъдете чрез делата си до него. Децата усещат фалша. Не превръщайте в мелодрама един щастлив житейски етап. Подарете на детето си обич и изживяване. Не го учете да постига, за да получава материални неща от вас. Варвайте, че дори нещата да не се получават според очакванията ви, се случва най-доброто за детето. Приемете, че не сте господари, режисьори и продуценти на всяка житейска ситуация. Най-важно е съхраняването на здравето на детето. Любовта и животът не свършват до седми клас.“, казва още Пенка Койчева.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2021