Бог написал „Чичо Томовата колиба“


„Аз бях само инструмент в ръката Му“, казва Хариет Стоу

Етикет | 2021-03-20

Идеята за романа „Чичо Томовата колиба“ осенява американската писателка Хариет Бичър Стоу по време на църковна служба. Внезапно тя получава видение на окъсан, измъчен роб, когото бият жестоко. По-късно казва, че романът е вдъхновен и написан от Бог.

На днешния 20 март се навършват 168 години от публикуването на романа през 1852 година. Книгата, която веднага става бестселър. Преведен е на 37 езика и само за пет години от него са продадени половин милион бройки. Първият български превод, на Димитър Мутев, е издаден в Цариград през 1858 година под заглавие „Чичева Томова колиба.

Хариет Бичър Стоу написва книгата като протестна реакция срещу нововъведения Закон срещу бягството на роби (1850), според който помогналите на избягал роб се считат за престъпници. Моментът съвпада с лична трагедия за авторката – смъртта на едно от децата ѝ от холера.

Книгата е публикувана първо в подлистник в „Национална ера“ – вестник, ангажиран с борбата срещу робството. Сюжетът е отчасти базиран на истински случай, известен на Хариет Бичър Стоу, а също и на други подобни случаи. При писането на романа тя изпада в състояние на вдъхновение. „Не можех да контролирам разказа, Бог сам го пишеше. Аз бях само инструмент в ръката Му. На Него трябва да се отдадат всички похвали“, твърди Стоу. Президентът Ейбрахам Линкълн се среща с Бичър Стоу и се шегува: „А, значи Вие сте малката женичка, написала книгата, от която започна голямата война!“.

Стоу не е имала никакви намерения да подстрекава към война. Тя дори не пише открито против системата на робството, а още по-малко – срещу плантаторите от южните щати, където е разпространено използването на роби. Самата тя има лични познати сред робовладелците от южните щати и ги изобразява в благоприятна светлина. Господарите - южняци на Чичо Том се отнасят добре с него, а злодеят, който го пребива от бой, е северняк.

В романа робството се разглежда не от политическа или философска гледна точка, а от гледната точка на семейните и християнски ценности. Робството е жестоко, според Стоу, защото разделя семействата и така прекъсва естествените връзки между родители и деца и – преди всичко – защото противоречи на християнското учение. Книгата засилва напрежението между аболиционисти и робовладелци, довело до Американската гражданска война (1861–1865), с която се премахва – поне на хартия – робството на цветнокожите в Америка.

Сюжетът

В него се разказва за робството на всички чернокожи в САЩ като едни от чернокожите са Джордж Харис, Елиза Харис Том Сам, Анди и др. Един път в гостната при м-р Шелби влиза един търговец на роби – мистър Хейли. Той иска от м-р Шелби да му продаде някой от неговите роби. Първоначално Шелби не е съгласен, но под настояванията на Хейли той се съгласява да продаде чичо Том и детето на Елиза. Скоро актът за продажба е готов, но те съвсем не подозирали, че Елиза Харис подслушва техния разговор. Тя стяга багажа на детето си и веднага побягва. Щом Хейли разбира, че е загубил детето, казва на Сам и Анди (които са роби) веднага да се приготвят и да тръгнат да преследват детето. Преследването завършва разочароващо и Хейли трябвало да се задоволи само с чичо Том. При своето бягство Елиза, която също е робиня, намира верни приятели. Те потеглят на път. Изведнъж са нападнати от Том Локър, Меркс, двама полицаи и няколко негодника. След жестока битка Том Локър е тежко ранен и оцелява на косъм.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2021