Тодоровден е!


Жените къпят децата, мъжете сплитат гривите на конете

Етикет | 2021-03-20

Тодоровден е. Празникът се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости и е известен още с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тодорица и е посветен на коневъдството и на конния спорт.

Рано сутринта майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава и да не се разболяват. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.

Честването на Тодоровден, а и Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите е засвидетелствано още през Ранното средновековие. Обединяват се двата култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията този светец е представен като ездач на бял кон и змееборец. Тодоровден празнуваме заради  здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт.

По изгрев слънце обичаят повелява мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой. Работата на жените е да замесят обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Вари се и жито, което се благославя в църковния храм.

След това се провежда конно състезание – известно като кушия. Победителят в надпреварата, обикновено получава риза или кърпа, а конят – хубава юзда. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Традицията повелява хората да го посрещат радушно и да  поят коня му с вода. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове.

За обредната трапеза трябва да се приготвим с пита с мая, леща и супа от гъби.

Днес имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2021