Ивановден е!


Водата пречиства, край на "мръсните дни"

Етикет | 2021-01-07

Християнската църква отрежда 7 януари на най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората - Йоан Кръстител или Предтеча. Според библейското предание, самият Иисус Христос е кръстен в река Йордан от Кръстителя, затова обредите на Ивановден са свързани с пречистващата сила на осветената предния ден вода. 

Покръстването и пречистването чрез обливане с вода като ритуал е отпреди Христа. Затова и обичаите в този ден гледат с изключтелна вяра в чудодейната, здравеносна сила на водата. Обливането с вода продължава през целия ден на Ивановден, а кръгът на окъпаните на Йордановден значително се разширява.  

Този ден ергените обливат момите. Обливат се и младите мъже и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Навсякъде обаче обреда го наричат за младоженци, а обливането се извършва от кум или от девера на невестата. 

Обливането с вода на този ден не е случайно. Свършили и са така наречените „мръсни дни". С поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот, новата година започва с трепетни очаквания, нови надежди и пречистване с вода. Затова съществува поверие, че ако по Ивановден земята е „изкъпана”, ако има сняг, посевите няма да замръзнат, а и ще им достатъчно вода в реките и подпочвения слой за периода на сушата през лятото. Снегът по Ивановден пък е знак, че по Петровден ще има жега. 

На Ивановден приключва и пълният цикъл на Коледуването и коледарите се прибират у дома си. Според народното вярване по нашите земи Свети Йоан е покровител на кумството и побратимството, което определя и гостуванията у кумовете и побратимите на този ден.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2021