Небето се отваря и сбъдва желания


Богоявление е!

Етикет | 2021-01-06

Православната църква отбелязва днес третият по значимост презник през годината Богоявление (Йордановден). Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

Според народното поверие, през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, в която след празничната черковна служба, свещеник хвърля Светия кръст.

Въпреки студа и ниската температура, всяка година на тази дата млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Жени също могат за се включат в ритуала. Който пръв до Светинята, той ще бъде честит и здрав през цялата година.

Според поверието, ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. С китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

Днес празнуват всички, които носят имената Йордан, Йорданка и техните производни..

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2021