Димитровден е!


Светецът е покровител на снега и студа

Етикет | 2020-10-26

На 26 октомври източноправославната църква празнува деня на Свети Димитър – Димитровден. В народния календар честването се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на студа и снега.                 

На 26 октомври завършва традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири и ратаи. На Димитровден се е прието на трапезата да има ястия от птици и зеленчуци. 

Имен ден празнуват хората с имена Димитър, Димитринка и техните производни. Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник е и на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2021