Честит Ден на независимостта!


Текстът на Манифеста е написан в Две могили

Етикет | 2020-09-22

България отбелязва днес Деня на независимостта. Тържественото провъзгласяване на независима България се извършва от княз Фердинанд с Манифест към българския народ, прочетен в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в Търново на 22 септември 1908 година. Текстът на Манифеста е написан във влака на гара Две могили, на пътя от Русе за Велико Търново. На малката гара, преди 112 години, в нощта срещу 22 септември едва ли е имало пътници. Царският влак, с който тайно пътували Фердинанд и цялото правителство, имал точно там кратък престой. Министър-председателят Александър Малинов, часове преди това, посрещнал княза на яхтата "Хан Крум" край Русе, а на Две могили вече дописвал текста на Манифеста.

Обявяването на Княжество България за „независимо Царство“ е резултат от дългогодишна дипломатическа подготовка, припомнят от Националния исторически музей (НИМ). Тя се осъществява от монарха, княз Фердинанд І, и от усилията правителствата, управлявали страната до 1908 година. Историческото събитие става по време на самостоятелното управление на Демократическата партия с министър-председател Александър Малинов. През лятото на 1908 година българската дипломация

правилно анализира и гъвкаво използва

противоречията в интересите на Великите сили и политическата нестабилност на новия режим в Османската империя след извършването, през юли 1908 година, на младотурската революция от комитета „Единение и напредък”.

Решението за обявяването на независимостта е взето през август на среща между княз Фердинанд и министър-председателя Малинов в Унгария. Инцидентът с дипломатическия агент на Княжеството в Цариград Иван Стефанов Гешов, който не е бил поканен на тържествената вечеря (на 30 август) по случай възшествието на султана и стачката на служителите от Дружеството на Източните железници, избухнала в началото на септември, са само удобен повод, използван от българската дипломация, за обявяването на независимостта.

Тържественото провъзгласяване на независима България се извършва от княз Фердинанд с Манифест към българския народ, прочетен в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в Търново на 22 септември 1908 г. Мястото е избрано с цел да бъде

подчертана приемствеността в развитието

на българската държавност през вековете. След отслужването на благодарствен молебен и прочитането на Манифеста министър-председателят се обръща към княза с думите: „Ваше Величество, държавните интереси, националното достойнство, Ви продиктуваха светото решение да провъзгласите в това историческо и свято място България за независимо Царство. Позволете ми от името на правителството да Ви помоля да приемете титлата български цар”. Фердинанд  отговаря: „С радост и благодарение приемам предложения от народа и правителството титул Цар български”. 

С акта от 22 септември 1908 година. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 година, и става суверенна държава

равностоен партньор

на останалите европейски страни. След успеха на съединистката акция през 1885 г., провъзгласяването на независимостта е вторият най-голям успех на младата държава през нейния 30-годишен период на развитие.

НИМ показва по повод Деня на независимостта на България – 22 септември, Манифеста, с който княз Фердинанд обявява Княжеството за „независимо Българско Царство“ в църквата „Св. четиридесет мъченици” в Търново през 1908 г. По-късно текстът на Манифеста е изработен върху пергамент от художника Харалампи Тачев. В долната си част завършва с осем висящи кръгли метални печата, които символизират министерствата на правителството на Демократическата партия, управлявало през 1908 година. 

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2021