Ана измоли Самуил от Бога


На 20 август празнуват честолюбивите и успешни мъже

Етикет | 2019-08-20

На 20 август имен ден празнуват всички, които носят името Самуил. 

Самуил е древноеврейско име, което означава, измолен от Бог. Мъжете с това име са честолюбиви и почти винаги достигат целите си. Способни са да намерят правилното разрешение на всеки един проблем. Самуил е тактичен, щедър и уравновесен човек, който често избира професия, където е обществено значим.

Легендата разказва, че в град Рама живял един благочестив човек на име Елкана. Любимата му жена – Ана, била бездетна. А у израилтяните безплодието се считало за знак на Божия немилост. Затова Ана тъгувала много, пък и познайниците й странели от нея и дори я презирали.

Елкана изпълнявал усърдно всички наредби на закона. На всички големи празници ходел със семейството си в Силом, където тогава се намирала скинията, за да принесе жертва Богу.

Веднъж след жертвоприношение той седнал да обядва със семейството си. Само Ана едничка не могла нищо да яде: сърцето й било пълно с тъга и тя пак отишла в скинията да се моли. Дълго се молила и плакала. Тя

молила Бога да й даде син

и обещала, че ако той й окаже тая милост, тя ще Му го посвети. Милосърдният Бог изпълнил нейната просба – тя родила син и го нарекла Самуил, което значи "измолен от Бога".

Когато Самуил навършил 3-годишна възраст, Ана го завела в Силом при първосвещеника Илий и го поверила на грижите му. На всеки празник тя го посещавала в Силом, носела му нови дрешки и много се радвала, когато виждала, че той

расте кротък, смирен, любознателен

и ревностно следва Божиите закони. Първосвещеникът Илий много обикнал Самуил и отправял горещи благословии към Ана и Елкана. Ана родила още трима синове и две дъщери. 

Много скоро станало ясно, че Самуил ще възвеличава Божията воля и че именно над него се е изляла Божията благодат. Всички в Израил започнали да го

почитат като пророк

Филистимците нападнали израилтяните - в сражение ги разбили и убили ок.4000 души. Израилтяните не си давали сметка, че Бог ги наказва, заради безпътния им живот и непристойните им дела. Израилтяните били под филистимско робсто в продължение на 20 години. Чрез своите проповеди пророк Самуил се опитал да ги подтикне към разкаяние за разгулния им живот. Заради своите

високи нравствени добродетели и доказан интелект

те го избрали за свой съдия. Когато филистимците отново нападнали израилтяните, Бог помогнал на Своя разкаял се народ. Израилтяните се освободили от робството, филистимците им възвърнали завзетите територии и по време на цялото управление на пророк Самуил нямало повече вражески нападения.

Свети пророк Самуил умрял в дълбока старост и целият израилски народ скърбял за неговата смърт.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2020