Извор връща зрение и говор


Турчин дарил нива за „Св. Марина“

Цветелина Терзиева | 2019-07-17

Чудодеен извор блика в средата на църква до манастира "Св. Марина" край русенското село Каран Върбовка. Старите хора вярват, че водата лекува много болести. Тук слепи проглеждат, неми проговарят, а глухи връщат слуха си, твърдят местните жители. Говори се, че водата е избавила стотици от камъни в бъбреците, стомашни заболявания, болна жлъчка и екземи. Лек от тежки заболявания са намерили не само хора от региона, но и от цяла България, твърдят монахините, обитаващи манастира.

На днешния ден, когато Православната църква почита Великомъченица Марина, в манастира е особено оживено. Десетки хора се стичат, за да се помолят за здраве и да отпият от лековитата вода.

Според преданието обителта е построена още по време на Второто българско царство, но била опожарена след падането на България под турско робство. Тогава земята станала турско владение. Първото чудо се случилопрез един юлски ден, по жътва. Тогава собственикът на нивата оставил 12-годишното си сляпо момче да спи в единия край на нивата, а той отишъл да работи. Когато детето се събудило, тръгнало да търси баща си. Така стъпило във вода, а щом си намокрило лицето с нея, прогледнало. Невярващ на очите си, бащата изтичал до селото да попита какъв ден е днес. Хората му отговорили, че е 17 юли – Ден на света Великомъченица Марина. Затова, че на християнски празник се случило чудото със сина му, турчинът дарил нивата, за да бъде издигнат храм.

Оттогава до днес чудесата не спират и стотици хора от цялата страна идват тук с надежда да се излекуват, разказват местните хора. Преди години жена от Хасково довела 6-годишната си внучка, която заеквала, спомня си една от монахините. Измили детето с вода от извора. След няколко дни се обадила баба му, че чудото станало. Момиченцето проговорило гладко. Това е само един от стотиците случаи, в които лечебната сила на водата преборва тежки болести, твърдят местните.

Не може да се каже с точност колко са изцелените. Хората не знаят, че тези неща трябва да се документират и не всеки се обажда, за да каже, че е получил лек за болката си.

Всяка година, когато се чества денят на св. Марина, тук се провежда голям събор. Празникът се почита от хората в четирите съседни села – Каран Върбовка, Помен, Баниска и Могилино. Те идват с целите си семейства, за да запалят свещичка и да отпият от лечебната вода. На място пристигат и християни от цяла България – тези, които вече са се излекували, и тези, които вярват, че ще се спасят от болестта си.

В силата на Великомъченица Марина и в силата на лечебната вода вярват не само християните, но и мюсюлманите, които живеят в този район. "Бог е един, независимо как го наричаме", убедена е баба Шербан от село Помен. И допълва, че домът й никога не остава без бутилка от чудодейната вода.

Работилница за отличници „Етикет“ честити празника на всички, които носят името Марина и неговите производни.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2019