Преди 155 години Левски става учител във Войнягово


Пазят книгите, по които е преподавал Апостола

Етикет | 2019-05-06

155 години от главяването на Левски за учител в село Войнягово и началото на розобера в Карлово, ще отбележат войняговци на връх Гергьовден – 6 май.

Левски става учител в местното килийно училище на Гергьовден през 1864 година. Няколко дена преди това се е отказал от монашеството и е отрязал косите си.

В това училище Левски даскалува до 1866 година, разказва сайтът „Васил Левски – документи, история и настояще“. Днес училището, което се намира в черковния двор на местната църква „Св. вмчк Димитрий Солунски“ е превърнато в музей за историята на селото.

Тук интересно е, че църквата е умалено копие на църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в гр. Сопот и заедно с нея е един от най-добрите образци на брациговската строителна школа. Обявена е за паметник на културата през 70-те години на XX век.

В класната стая на училището могат да се видят книгите, по които е преподавал Апостола, както и малката джобна мастилница със специално отделение за перодръжката, която Левски непрекъснато носел запасана в пояса си. Тук във Войнягово през ранната пролет на 1865 година Васил Левски основава първото Тайно братство — прототип на по-късните революционни комитети.

През 1866 години Левски напуска внезапно с. Войнягово, повикан от Г. Раковски в Букурещ във връзка с бъдеща революционна акция, а според други източници – за да не бъде задържан поради скалъпено срещу него обвинение от войняговския чорбаджи Добри за присвояване на средства от данъка „десятък“, при чието регистриране и събиране помагал

Трябва да се отбележи и нещо любопитно – има и известни данни, че Васил Левски е основател на читалището, което е разтурено непосредствено преди Освобождението (1876-77). През 1900 г.читалището е възстановено от учениците на Апостола, дадено му е и името „Васил Левски“ и е утвърдено от Министерството на народното просвещение със заповед №818 от 29 август 1903 година.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2019