„Pod igoto“ на „шльокавица“ влиза в учебника по литература


Целта е да провокира учениците да оценяват и пазят родния език

Етикет | 2019-04-20

Вазовият роман "Под игото", издаден на „шльокавица“ преди две години, влиза в учебника по литература за 10. клас, за да провокира учениците да оценяват и пазят родния език. Това е целта на издателство „Просвета“, обясни един от авторите на изданието Любов Шишкова, пише "Монитор".

Тя уточни, че по учебна програма като очакван резултат се предполага ученикът да извлича и подготвя информация от различни източници, за да извърши дадена задача. При изучаването на романа по този учебник десетокласниците ще трябва да размишляват върху историята на четенето „Под игото“. За целта пред учениците са представени единственият комикс по романа „Под игото“, издаден във Франция през 60-те години на 20. век., и снимка на „Pod igoto“ без да бъде посочван текст на изданието от преди 2 години.

След това децата имат за задача да проведат собствено разследване на случая интернет (като използват ключовите думи под игото, шльокавица, маймуница и др.) и да прегледат всички медийни съобщения, дискусии по форумите, видеа, публицистични статии и пр., до които достигнат. След това трябва да ги систематизират и да обяснят какво твърдят различните реакции в спора за уместността или неуместността на това издание, какво намерение на издателите се крие в този продукт, кое ражда възмущението или смях у хората. „Целта е да се провокира отношение и децата да вземат позиция. Предполагаме, че учениците с помощта на училите си ще стигнат до правилния извод, че трябва да пазим родния език“, коментира Шишкова. Според нея така те ще се научат да се информират, да вземат позиция, да отличават дали това което четат е правилно или не.

От просветното министерство обясниха, че тепърва предстои оценяването на учебника от страна на учителите, които да преценят дали тези задачи към „Под игото“ са подходящи за изучаване в училище. Едва когато педагозите дадат „зелена светлина“ на издаването на учебника той може да бъде включен в заповедта на министъра с одобрените помагала за следващата учебна година.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2019