Прошката пречиства въздуха, сърцето и душата


Сирни заговезни е, следват хранителни и духовни пости

Етикет | 2019-03-10

Прошката е мост към любовта и щастието, който ни позволява да се сбогуваме с вината, обвинението и срама. Тя ни учи, че любовта е освобождаване от страха. На Сирни заговезни искаме прошка един от друг.  "Прости ми", "Простено да ти е" са думи, с които се обръщаме към близки, приятели, роднини.

„Прошката пречиства въздуха, сърцето и душата. Свързва ни с всичко свято. Чрез прошката ние осъществяваме връзка с това, което е по-велико от нас, с това, което надхвърля въображението ни. Тя ни позволява да бъдем в мир с тайнството на живота. Дава ни възможност да правим това, за което сме дошли на света.

Да простиш, е рецепта за щастие

Да не простиш, е рецепта за страдание. Възможно ли е цялата болка, независимо от причинителя, да съдържа в себе си компонента на прошката?  

Да се вкопчиш в отмъстителните мисли, да се отдръпнеш от любовта и състраданието със сигурност се отразява на нашето здраве и на имунната ни система.

Да простиш, не означава да се съгласиш с постъпката. Не означава да извиниш възмутителното поведение.

Прошката означава да не бъркаме повече в раните, за да не продължават да кървят.

Прошката означава да живеем и обичаме изцяло в настоящето. Без сенките на миналото.

Прошката означава освобождаване от гнева и нападателните мисли.

Прошката означава освобождаване от всички надежди за по-добро минало.

Прошката означава да не изключваме никого от любовта си.

Прошката означава изцеляване на раната в сърцето, причинена от непрощаващи мисли.

Прошката означава да видиш Божията светлина у всеки, без значение какво е поведението му.

Прошката не е само за другия

Тя е и за теб, за грешките, които си направил, за вината и срама, които все още изпитваш.

Прошката, в най-дълбоката си същност, е прощаване на самите себе си.

Да простиш на мига, означава да не бъдеш повече крал или кралица в Клуба на отлагащите.

Никога не е твърде рано да простиш. Никога не е твърде късно да простиш.

Колко време отнема да простиш? Зависи от убежденията ни.

Ако смяташ, че това никога няма да се случи, то никога няма да се случи.

Ако смяташ, че това отнема шест месеца, ще отнеме шест месеца.

Ако смяташ, че ще отнеме по-малко от секунда, значи ще отнеме точно толкова.”

Това са посланията написани в книгата „Прошката - най-великият лечител” на Джералд Джамполски за прошката, който вярва „с цялото си сърце, че мирът ще завладее света, когато всеки от нас поеме отговорността да прости на всички, включително и на себе си, изцяло”.

По стара българска традиция – баница със сирене

По стара българска традиция за трапезата се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки. Тогава се извършва и обичаят хамкане/ламкане/лапане – на червен конец се привързва и спуска от тавана яйце или парче халва. Който пръв успее да го улови с уста – ще бъде жив и здрав цялата година. След ритуали конецът се изгаря. Думата заговезни идва от заговявам – започвам да постя.

През седмицата до Сирни заговезни, от животинските продукти са позволени да се ядат само млечни и яйчени ястия, след което започва Великия пост.  До Сирни заговезни трябва приключат и всички сватби, защото през целия Велики пост до вторник на Светлата седмица не се позволява църковно венчание.

В  днешния ден на Сирни заговезни, който е винаги в неделя,  по стара традиция се палят огньове. След като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Стопаните пък правят „Оратници” -  факли от слама, които се въртят около главата, за да гонят бълхите и злите духове от къщата.

На Сирни Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане -  на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Прието е през Сирница и на самия ден на Сирни Заговезни, по-младите обикалят по-стари роднини и близки — свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, за да искат прошка. Затова празникът е познат още и като Прошка.

След Сирни заговезни до Великден (Пасха) следват  хранителни и духовни пости.  В храмовете се четат откъси от Светото писание. 

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016 - 2019