Тест и създаване на текст на изпита след 10. клас


Форматът ще е ясен до края на учебната година

Етикет | 2019-02-18

За първи път в края на учебната 2019/2020 година ще проведе задължителното външно оценяване по български език и литература и математика в 10. клас. То ще включва материал от 8. до 10. клас, включително.

Всички ученици, които в момента са в 9. клас, подлежат на това външно оценяване, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН.

Изпитът по български език и литература ще включва тест, въпроси с кратък свободен отговор и задача за създаване на текст, а този по математика ще е подобен – тест, кратък свободен отговор и аргументирано разписване на задача.

Моделите на изпитите ще бъдат оповестени до края на настоящата учебна година.

Външното оценяване беше въведено с новия закон, с който гимназиалното образование се разделя на два етапа, а първите ученици по новата програма ще завършат 10. клас през 2020 година.

Тя посочи, че изпитите по националното външно оценяване в 10. клас не са матури и няма да попречат на учениците да получат свидетелство за завършен първи гимназиален курс за разлика от зрелостните изпити, които са задължителни за получаване на средно образование.

Национално външно оценяване се провежда в края на 4., 7. и 10. клас и просто измерва нивото на усвояване на знания в края на всеки етап, каза Костадинова.

В рамките на националното външно оценяване в 10. клас задължителни са изпитите по български език и литература и по математика, по желание учениците могат да се явят на изпити по чужд език и информационни технологии.

Според Костадинова е добре учениците да се явят и на допълнителните изпити, защото това ще даде възможност в свидетелствата за завършен първи гимназиален етап да бъдат записани и тези резултати. При чуждия език това може да стане, ако резултатът от изпита е над 60% от общия брой точки, а при дигиталните умения – при резултат над 50%.

Това ще им даде възможност на следващия етап от образованието да имат сертифицирано ниво, добави тя.

В удостоверението за завършен първи гимназиален етап ще бъдат записани оценките, които учениците са получили през него при вътрешните оценявания, както и точките, получени на националните външни оценявания като процент от максималния брой.

С оценките, получени на националното външно оценяване, учениците ще могат да кандидатстват в допълнителните паралелки за продължаване на образованието в 11. и 12. клас.

Тези, които по някаква причина не искат да продължат образованието си, могат да се насочат към пазара на труда и да започнат работа, но във всеки един момент могат да се върнат в училище и да завършат средното си образование, посочи още Евгения Костадинова.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2019