Само български автори на изпита след 10. клас


Какво да очакваме от предстоящите изпити догодина

Етикет | 2019-02-03

Две задължителни матури и две по желание ще полагат сегашните деветокласници догодина, когато станат в 10. клас, съобщава Българската национална телевизия (БНТ). Те ще са първият випуск по новия закон, който ще има Национално външно оценяване (НВО) и в десети клас. Родителите обаче вече се притесняват. Заради многобройните им въпроси БНТ е потърсила повече информация от просветното министерство – какви ще са изпитите, как ще се оценяват и ще влизат ли оценките от 8. до 10. клас в дипломата за завършено средно образование.

НВО след 10. клас през учебната 2019/2020 учебна година година ще бъде по два задължителни предмета – български език и литература и математика, както и по два предмета по желание – чужд език и информационни технологии.

Изпитът по български език и литература ще е

тест от въпроси с избираем или свободен отговор,

ще се създава и текст

По математика изпитът също ще е тест с различни по вид задачи.

По литература ще са дават само българските автори, изучавани от 8. до 10. клас. Чрез изпитите по желание пък учениците ще могат да получат сертификати за владеене на език и дигитални умения.

На тестовете ще се пишат точки, които няма да се превръщат в оценки. Тези точки, резултатите им, ще бъдат записани в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап. В това удостоверение ще влизат още средноаритметичните оценки по предметите от 8., 9. и 10. клас.

Изключително важно е родители и ученици да знаят, че точките, получени на НВО след 10. клас и всички оценки по различните предмети, получени в осми, девети и десети клас

няма да влизат в дипломата

за завършено средно образование.

С удостоверението за завършен Първи гимназиален етап в 10. клас учениците, които желаят могат да започнат работа. Те са вече на 16 години и образованието нататък не е задължително. Ако пожелаят обаче, по-късно отново могат да се върнат в системата.

Приключването на 10. клас и получаване на Удостоверение за завършен първи етап

не е равно на средно образование

и не може директно да се продължи във висше образование - не, не може.

Учениците, които продължат в 11. и 12. клас ще имат или професионално, или профилирано образование. Ще се учат само няколко най-важни общообразователни предмета – български език и литература, математика, чужд език, гражданско образование, физическо възпитание и спорт, но ще има най-различни профили от по три или четири предмета.

Ще има промени в матурите. Те ще са две задължителни – едната български език и литература на общообразователно ниво, другата – профилиращ предмет. В дипломата за средно образование ще влизат само оценките от 11. и 12. клас и матурите.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2015 - 2019