Ден на мъжката рожба


Петльовден идва от времето на турското робство

Етикет | 2019-02-02

Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, вземането на малки момчета за еничари. Разпитаните стари хора и легендата разказват как смела еркечанка (с.Еркеч - Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявила, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде за еничар.

Легендата разказва, че през нощта извела и скрила рожбата си далеч извън селото. Когато се прибрала, заколила един петел на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. Оттогава до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български.

Подготовката за 2 февруари започвал сравнително рано. Още от есента се определял един петел за “баща” в кокошарника, но и втори - за Петльовден.

По стара традиция петелът-курбан трябвало да се заколи на дървотника от майката на момчето.

Жените, които нямали мъжки рожби, също празнували на този ден, за да се сдобият с момче. "Но която няма момче, не си коли петела, ами го носи дето има момчета, там да ѝ го заколят", гласи поверието. 

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2015 - 2019