Българан е галант


104 години от премиерата на първия български филм

Етикет | 2019-01-13

Комедията “Българан е галант“ е първият български игрален филм. Премиерата му е на 13 януари 1915 година в кино „Модерен театър“. Днес се навършват 104 години оттогава.

Прожекцията е съобразена с технологиите в киното по това време, Филмът е черно-бял и „ням“. Сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля е Васил Гендов. В главната женска роля му партнира Мара Липина.

От 1915 г. до днес се водят спорове дали наистина "Българан е галант" е първият български филм, както и дали това е точната дата на прожекцията. Самият филм дори не е съхранен на лента. Официалната версия за унищожаването на всички копия на филмите на Гендов гласи, че по време на бомбардировките над София е улучена къщата му и всичко, което се намира в нея, е изгоряло. Според втората версия, след 1944 година новата власт унищожава умишлено архива на Гендов.

Сюжетът

Елегантният и обичащ приключенията Българан среща на улицата млада дама и започва да я ухажва. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи до пазара, където прави покупки с щедра ръка. Изненадана, тя открива, че не носи пари и моли ухажора си да ѝ даде заем. Той се съгласява.

Дамата води Българан в луксозно заведение и за негова сметка поръчва скъпи напитки и закуски. После натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да извикат файтон и да освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, който получава дребна монета за извършената услуга.

Първият български филм е плод на упоритостта, амбицията и изключителната влюбеност на Васил Гендов в кинематографа.

Първата кинопрожекция в България

Работилница за отличници „Етикет“ припомня, че първата кинопрожекция в България е била в Русе. На 27 февруари 1897 година няколко десетки зрители стават свидетели на откритието на братя Люмиер. Прожекцията се случва в бирарията на Марин Чолаков на ул. „Княжеска“.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2015 - 2019