Химикалката стимулира мозъка


Писането на ръка оказва огромно влияние върху мисленето

Етикет | 2018-08-06

Писането на ръка оказва огромно влияние върху мозъка и мисленето, твърдят изследователи. Самият акт на докосването на химикалката до хартията създава по-силна когнитивна връзка с материала, отколкото светкавичното му въвеждане с клавиатурата. Писането на хартия помага за по-лесното запаметяване. Ако се оставим на инерцията и пишем предимно на клавиатура, рискуваме да не развием достатъчно своя творчески потенциал, което особено важи за децата.

Специалисти препоръчват ученето да минава през ръката чрез писане на лист с химикалка или молив. Образователната система трябва да бъде в синхрон с техническия прогрес, но да не изключва класическите методи на учене, които са давали резултат в продължение на векове. Ръкописното писане има огромно влияние върху мозъка и пълното му отхвърляне няма да бъде от полза за обучаващите се.

Т. нар. „зона на Брока“ в човешкия мозък е отговорна за формирането на речта и за комбинирането на буквите в думи, за умението да се чете и пише. При деца, които тепърва започват да се учат, писането на ръка стимулира основно развитието на тези области на мозъка, които са отговорни за разпознаването на буквите и комбинирането им в думи. Това е доказано от група изследователи, използвали магнитно-резонансна томография. Те наблюдавали как работи мозъкът, когато хората пишат на хартия и на клавиатура. При тези, ползвали писалката, много по-интензивно са работили областите от мозъка, отговорни за сензомоторните функции. При хората, които използвали клавиатурата, „зоната на Брока“ се активирала много по-слабо. Това означава, че писането на ръка много по-ефективно оформя мрежата от връзки между невроните, което от своя страна помага да се научат буквите и да се чете гладко.

Писането с химикалка помага за развитието не само на пръстите на ръцете, но и на мисленето, твърди проф. Вирджиния Бернингер от Университета на Вашингтон. Изследователката помолила ученици от втори, четвърти и шести клас на началното училище да напишат кратки есета – на ръка или на компютър, а след това анализирала получените текстове. Оказало се, че работите, написани на ръка, се отличавали с по-богата фантазия и по-богат речник. Според проф.Бернингер това е така, защото в процеса на създаване на ръкописен текст мозъкът работи по-активно.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2015 - 2019