Изпитват седмокласниците само върху творби от VII клас


Летни курсове върху материала от V и VI клас по български и математика

Етикет | 2018-08-01

Националното външно оценяване по български език и литература след VII клас, което ще се проведе в края на следващата 2018/2019 учебна година, ще включва произведения само от този клас. След това поетапно в изпитните програми ще бъдат включени автори, изучавани в V и VI клас. „Частта по български език и по математика ще е върху материала от целия прогимназиален етап“, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Заради олекотяването на учебната програма по български език във външното оценяване няма да има въпроси за залог и вид на глагола, за видове подчинени изречения, за фразеологични съчетания и пароними. Те са част от учебното съдържание в VIII и IX клас. Към изпитната програма по литература се добавят две нови творби - „Стани, стани, юнак балкански“ и „Вятър ечи, Балкан стене“ от Добри Чинтулов.

През предстоящата учебна 2018/2019 г. по български език и литература учениците ще решават тест с 26 задачи, от които 18 с избираем отговор, шест с кратък свободен и един разширен свободен отговор. Както досега, във втория модул бъдещите седмокласници ще правят преразказ на непознат текст от български или чужд автор с дидактическа задача към него. Тестът ще е с продължителност 150 минути.

Летни преговорни курсове

Работилница за отличници „Етикет“ организира летни преговорни курсове, които да датат успешен старт на бъдещите седмокласници. Занятията са по български език и литература и по математика. Курсовете започват на 6 август 2018 година и приключват на 14 септември 2018 година. Уроците се провеждат по предварително утвърден график. Участието в обучението става след предварително записване.

Повече информация може да получите на адреса на Работилница за отличници „Етикет“ – гр. София, ж. к. „Стрелбище“, ул. „Мила родина“ №34, както и на тел.: 0876/522 422. Писмено запитване може да изпратите на електронната ни поща: office@etiketbg.net.

Отпадат линейните параметрични уравнения и неравенства

Една задача с пълно описание повече е заложена за националното външно оценяване по математика за следващата 201882019 учебна година. Досега учениците трябваше да опишат подробно две от условията. 17 ще бъдат задачите със затворен, а пет с кратък отворен отговор. И догодина седмокласниците ще имат възможност да ползват свитък с формули. Задачите, свързани с интерпретиране на данни ще се запазят, както и съотношението на материала за изпита по геометрия и алгебра. От учебната програма отпаднаха линейните параметрични уравнения и неравенства, както и намирането на лице на трапец. Тези теми няма да бъдат включвани във външното оценяване.

Седмокласниците ще учат до края на юни

Министър Вълчев коментира удължаването на учебното време за седмокласниците от следващата учебна година. Учебният план предвижда те да учат до края на юни, като според министъра принципът външните оценявания да са до две седмици преди приключване на годината трябва да се запази.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2015 - 2019