Мария Магдалена вижда възкресението на Христос


Днес християнският свят почита светицата

Етикет | 2018-07-22

На 22 юли християнският свят почита паметта на светицата Мария Магдалена, срещана и като Мария Магдалина. В Новия завет тя е описана като предана последователка на Иисус Христос, миросница и свидетелка на възкресението му.

Православната църква я тачи предимно като една от жените мироносици, изцелена от седем бяса, която се споменава на няколко пъти в четирите Евангелия.

Естеството на връзката между Иисус Христос и Мария Магдалина е предмет на многобройни теории, догадки и предположения, които понякога се разглеждат от вярващите като светотатство.

Една от най-интересните и важни библейски фигури, личността на Мария Магдалена, е забулена в мистерия векове наред. Eзотеричните текстове, които се занимават с нея, са толкова много, че дори специалистите по религии трудно постигат единодушие.

През 2009 година мощите на св. Мария Магдалина са донесени за поклонение в Ловеч от славянобългарския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Света гора.

Муза за художниците

Надали има друг художествен персонаж като Мария Магдалена в историята на изкуството, който да е бил толкова култов обект на вдъхновение и многобройно пресъздаване. Образът на Мария Магдалена преобладава освен в картините на средновековните художници, но и в тези на ренесансовите творци.

В киното на 21 век в образа на Мария Магдалиеа се въплъщава Моника Белучи в популярния филм „Страстите Христови“ на Мел Гибсън.

Днес празнуват, носещите името Магдалена и неговите производни. Работилница за отличници „Етикет“ пожелава здраве и успехи на всички именици.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2015 - 2019