Аз съм тревичка между плочките


Бате Енчо празнува Еньовден два дни

Цветелина Терзиева | 2018-06-24

В нощта на 23 срещу 24 юни в народната традиция се отбелязва Еньовден. Смята се, че в нощта срещу празника билките имат най-голяма сила. Вярва се, че тогава всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.

На Еньовден Бате Енчо разказва пред Работилница за отличници „Етикет“ за магията на името, за семейството, за приятелите и професията.

Бате Енчо, откъде идва името Ви?

Кръстен съм на дядо си Енчо по майчина линия. Сигурно има някаква връзка между името и човека. Сякаш всеки си идва с името на този свят. Така и при мен. 

Как празнувате на този ден?

Роден съм в Русе, но ваканциите предпочитах да изкарвам при роднини на село. Спомням си, че като малък за празника винаги бях при баба в Гагаля. На този ден тя винаги ме събуждаше, като ми измиваше лицето с вода. После задължително приготвяше нещо специално за хапване. Тогава възрастните хора много почитаха Еньовден. Беше голям празник, почти като Коледа. В този ден правеха равносметка за свършеното през първата половина на годината и планираха какво им остава да свършат през втората й част. 

А как празнувате днес?

Обикновено празнувам два дни. Първия ден се черпим със семейството. На следващия каня съседите, защото много ги обичам. Имам много готини съседи. А и на имен ден не се кани. 

А Вие кога разбрахте, че ще станете актьор?

Като дете избягвах момчешките игри. Правехме си театър пред вкъщи. Сцената беше с одеяла. На всяко издигнато място се правеше сцена. Много обичах да рецитирам.

Бележи ли по някакъв начин името на човек живота му?

Аз много си харесвам името. От всички теории за произхода му най-много ми харесва тази, че то произлиза от Хелиос, което означава слънце. Не случайно и на този ден в годината денят е най-дълъг, тъй като слънцето се задържа най-много на небето. Името ми има тракийски корен. Траките са живели не само край Пловдив и Стара Загора, но и край Дунав. Те са били много духовна нация и може би затова са изчезнали, тъй като материалното понякога побеждава духовното. 

Понякога?

Е, не винаги. Ето, слагат плочки на тротоара, а между тях изникват тревички. Аз съм една тревичка между плочките на тротоара. Очевидно обаче освен тракийско явно има и нещо прабългарско. В свободното си време освен да свиря на китара, правя и копия. 

Какви копия?     

Вълшебни. Не помня откъде се запалих по тях. 

А кое е истинското вълшебство в живота Ви?

Съпругата ми и двете ми дъщери.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2015 - 2019