Не бързайте с изводите, животът ни се дава на порции


Кое е благословия и кое е нещастие според "Притча за белия кон"

Етикет | 2018-05-25

В едно село живеел много беден старец, но даже кралете му завиждали, защото имал прекрасен бял кон. Кралете му предлагали невиждани суми за коня, но старецът винаги казвал, че конят за него не е кон, а личност и не може да го продаде... Веднъж старецът видял, че коня го няма и всички жители на селото му казали:

- Ти си един нещастен глупак. Ние винаги сме знаели, че конят ще избяга в един момент. Да беше го продал, сега щеше да имаш купища пари.

- Не отивайте толкова далеч - отговорил старецът. - Просто кажете, че конят го няма на мястото му. Това е фактът. Дали това е нещастие, или благословия, това вече е разсъждение. А кой знае какво ще последва?

Хората се смеели на стареца, те мислели, че той не е съвсем с ума си.

Но след 15 дни конят се върнал и довел със себе си още 10 също толкова красиви бели коне.

- Старецът беше прав - започнали да говорят хората, това наистина не е било нещастие, а благословия.

- Не отивайте толкова далеч - пак отговорил старецът. - Факт е, че конят се върна и доведе още 10 коня със себе си. Но кой знае дали това е благословия, или нещастие? Това е просто фрагмент. Вие прочетохте само една дума в изречението. Как може по нея да съдите за цялата книга?

Този път, хората не обсъждали, но в себе си решили, че старецът не е прав - 11 прекрасни коня, нима това не е благодат?

След една седмица синът на стареца, който започнал да обяздва конете, паднал и си счупил и двата крака. Хората отново започнали да говорят:

- Прав беше старецът. Това не е благословия, а нещастие.

- Вие сте пълни с разсъждения. Откъде знаете, това благословия ли е или нещастие? Кажете просто, че синът ми си счупи краката. Това е факт. Кой знае дали това е благословия, или нещастие? Животът ни се дава на парченца, повече не ни е дадено да знаем.

След няколко седмици започнала война и всички момчета от селото били взети войници. Цялото село плачело, защото знаело, че повечето от тях никога няма да се върнат. Синът на стареца обаче останал при баща си, защото бил на легло. Хората отново отишли при бащата и казали:

- Ти пак беше прав, старче. Твоят син със сигурност ще остане жив, а за нашите - не знаем. Твоето е благословия.

Старецът отвърнал:

- Вие продължавате да съдите. Факт е само, че моят син си е останал вкъщи. Само времето може да покаже дали това е благословия, или нещастие.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016 - 2019