Християнският празник на майката


На Благовещение раните зарастват бързо

Етикет | 2018-03-25

Днес е Благовещение – един от най-големите празници, на който се почита едно голямо тайнство в християнството. Народът вярва, че на днешния ден раните зарастват бързо, отровата губи силата си.

Според Библията, на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.

Празникът се почита от много майки, защото св. Богородица е тяхна закрилница.

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.

Вярва се, че на този ден трябва да се стане рано, за да е богата годината.

Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, за да бъде през цялата година сит и с пари. Ако някой види щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети. Ако мома или момък види лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае за кого ще се задоми.

В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

 

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2015 - 2019