179 години "ОК!"


Най-често използваният израз на планетата има рожден ден

Етикет | 2018-03-23

Най-краткият израз за съгласие ОК днес навърши 179 години. За първи път той се появява на 23 март 1839 година на втора страница в един от най-влиятелните за времето си вестници  в САЩ – „Бостън  молнинг пост“. Днес това е най-използваният начин да изразим съгласие.

„Мисля, че изразът OK трябва да бъде честван с паради и речи“,  отбелязва илинойският професор Алън Меткалф, който се смята за водещ авторитет по въпросите на тази толкова влиятелна думичка. „Но засега каквото и да направите, за да отпразнувате годишнината, ще бъде OK!“, добавя той в шеговит дух той.

През 2001 година излиза книгата на професор Меткалф „OK: Невероятната история на най-великата американска дума“. В нея той обяснява, че това е най-често изговаряната и изписвана дума на планетата. Според професора този израз е събирателен образ на американската простота и утилитаризъм. Етимологично думата няма директна връзка с никой от древните езици.

Една от теориите, подкрепяна и от Меткалф е, че думата произхожда от израза orl korrekt, произлизащ от all correct (от англ., „всичко е точно“ - б.р), радвал се на голяма популярност в средата на XIX век.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2015 - 2019