Депутат от Шумен предлага София за столица


168 години от рождението на Тодор Джебаров

Етикет | 2018-03-18

Една година след Освобождението на България Тодор Джебаров внася предложението София да стане столица на Княжество България. Годината е 1879-та, а Джебаров е народен представител от Шумен в Първото Велико Народно събрание, което избира първия български княз Александър I Батенберг.

Тодор Иванов Джебаров е български възрожденец, учител и народен представител, роден на 18 март 1850 година в град Шумен. Днес се навършват 168 години от рождението му.

Тодор Джебаров е син на абаджията Иван Николов Джебаров. Основното си образование получава в Шуменското взаимно

училище при Добри Войников

През 1864 година заминава за Цариград при брат си Никола, който е търговец. Силно е повлиян от борбата на тамошните българи за църковна и политическа независимост. Известно време учи в английското училище „Сент Жулиен“ на остров Малта, а през 1869 година завършва американския Робърт колеж в Цариград. След завръщането си в Шумен е назначен за главен учител в гимназията, където преподава алгебра, физика и френски.

От 1872 до 1875 година е на работа при Хиршовата компания, като сътрудничи при планирането и строежа на железницата Каспичан-Шумен-Ямбол-Велико Търново. В това време поддържа контакти с движението за свобода в Шумен

начело с Панайот Волов

Обвинени в участие в политически организации, Джебаров и други са изпратени в русенския затвор за пет месеца. През 1876 година Тодор Джебаров се венчава за Жеча Николчева Патоева. И двамата стават учители в Шуменското училище.

По време на Руско-турската война (1877-1878) действа като разузнавач на Действащата Руска армия.

През 1878 година е избран едногласно за председател на Шуменския окръжен съвет, а през 1879 година е народен представител в Учредителното събрание. Внася предложението София да стане столица на Княжество България.

От 1879 до 1885 година Тодор Джебаров е окръжен управител последователно в Свищов, Плевен, Варна, Разград. Урежда междуселищна поща в Свищовски окръг и предлага

измерване на разстоянията между селата и градовете

Тези инициативи се възприемат и впоследствие се въвеждат в цяла България.

Имайки необходимата техническа подготовка, през 1885 година става секретар на техническата комисия по постройката на железницата Цариброд-София-Вакарел. След построяването на линията през 1891 година е назначен за инспектор по експлоатацията на същата, както и на линията Бургас-Ямбол. Член на техническата комисия по постройка на железниците и пристанищата до 1908 година. От 1903 до 1906 година е директор на Държавната печатница. По това време се установява да живее в София.

Жеча Джебарова, която е имала пет деца, е починала през 1921 година, а Тодор Иванов Джебаров достига дълбока старост и умира на 27 януари 1945 година, на 95 години.

В град София, Район „Триадица, квартал „Манастирски ливади“, има улица на името на Тодор Джебаров.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2015 - 2019