Ученето наизуст e фитнес за мозъка


Използваме не повече от 7% от „сивото си вещество“

Етикет | 2016-03-18

Ученето наизуст тренира и развива мозъка. Това твърдят специалисти на днешния 18 март, когато отбелязваме Световния ден на мозъка. Те уточняват, че той е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива.

Най-бурно мозъкът се развива от 2-годишна до 11-годишна възраст. Колкото повече учим, толкова по-добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите. Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка. Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.

В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможноста на нашия мозък. Доказано е, че всички човешки същества притежават мозък, но при някои той почти не се използва.

Именно мозъкът отличава хората от всички представители на животинския свят. Напук на общоприетото мнение, че интелектът е генетичен феномен, научните изследвания показват друго. Мозъкът е постоянно развиващ се орган и е на постоянно включен работен режим – той не престава да преговаря или реконструира, да подобрява състоянието си или да го влошава, в зависимост от това как го използваме и поддържаме. Точно както при мускулите, ако мозъкът се упражнява правилно, всеки може да повиши нивото на своята интелигентност, при това – на всяка възраст. Но ако позволите на мозъка твърде често „да си почива“, е повече от сигурно да се простите с „острия“ като бръснач ум. Ето няколко съвета за подобряване качеството на работа на вашето „сиво вещество“

 

Спортът тренира и мозъка

С напредване на възрастта раждането на нови мозъчни клетки се забавя, а мозъчната тъкан се свива по размер. Напук на този плашещ факт, редовната спортна активност може изцяло да промени посоката в наша полза за сметка на свързаното с възрастта негативно явление. Изследванията показват, че редовната физическа активност повишава притока на кръв към мозъка, което съдейства за доставяне на така необходимия кислород до мозъчните клетки (мозъкът консумира около 20% от кислорода, наличен в нашето тяло). Проучванията установяват, че индивидите забелязват значително подобраването на мозъчната активност, ако спортуват редовно.

 

Медитацията подмладява ума

С днешния интензивен начин на живот, който често прилича на жонглиране между офис, работа, дом и деца, остава твърде малко време за релакс на ума и тялото. Твоят ум е вечно претъпкан с различни мисли и тревоги, което определено дава отражение върху мисловните способности и другите мозъчни функции. Медитацията е един от най-старите начини за „подмладяване“ на ума и за подобряване на когнитивните функции. Практикуването на медитация включва спокойни, фокусирани упражнения, при които умът е свободен от други дейности и мисли. Редовната практика позволява на ума да достигне едно дълбоко спокойно състояние, което от своя страна подобрява други мозъчни функции – способност за задържане на вниманието, памет и фокусиране на мисълта. Ето защо не е изненадващ фактът, че някои от водещите корпоративни организации вече предлагат включване в класове по медитация на своите служители.

 

Рибата повишава интелекта

В случай, че не ядете риба редовно, то вероятно е добра идея поне да я включите в обичайния си хранителен режим – най-малко два пъти седмично. Ако не ви допада вкуса на рибата или ако сте вегетарианец, помислете за прием на хранителна добавка с рибено масло като друг подходящ вариант. Едно проучване сред тийнейджъри в Швеция показва, че консумирането на риба повишава вербалната и визуалната пространствена интелигентност на индивидите с повече от 10%. Въпреки че точният механизъм на начина, по който яденето на риба подобрява мозъчното здраве, не е извествен, се твърди, че подобно на спортната активност, и то съдейства за повишаване притока на кръв към мозъка.

 

Кръстословици и судоку тренират мозъка

Подобно на останалите части от вашето тяло, мозъкът също се нуждае от редовни упражнения, за да остане здрав и във форма. Укрепващите и подобряващи мозъчната и умствената дейност упражнения са способни да подсилят мозъка и да оптимизират неговите функции. Добре познатите ни кръстословици или други базирани на думи игри, судоку, тестови задачи и цифрови главоблъсканици са някои от начините за подобряване ефективността на мозъка. Такива основополагащи за ума игри съдействат в развиването на способност за разрешаване на проблеми и в оформянето на психическа решителност. Те са забавен начин да подобрите силата и тонуса на своя мозък.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач" №28

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. Русе - 7000,
ул. "Уилям Гладстон" №5

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2020