Чудесата на свети апостол Филип


Разпнат е с главата надолу, днес почитаме паметта му

Етикет | 2017-11-14

На 14 ноември се чества денят на свети апостол Филип. Той е един от дванайсетте апостоли, които следвали Христос. След разпъването на Спасителя, Филип проповядвал Божието слово в Галилея, Гърция, Аравия, Етиопия и извършвал чудеса. Едно от тях е възкресяването на мъртвец от Иерапол. Името на апостола се споменава в евангелския разказ за насищане на пет хиляди души с пет хляба и две риби.

Отначало проповядвал Евангелието в Самария, където чрез Господа извършил много чудеса. Благодарение на неговото учение множество хора забравили своите идоли и се обърнали към Бога. Апостол Филип обиколил много области в Мала Азия, разпространявал словото Божие, като понасял търпеливо гонения и страдания. Придружавала го сестра му Мариамна. Към тях се присъединил към тях и св. апостол Вартоломей.

В град Йеропол в едно капище местните жители се прекланяли на змия ехидна, мислейки я за някакво божество. Апостолите, заедно с Филип разобличили лъжата, погубили съществото и разрушили езическия храм. След това много от неверниците повярвали в Бога. Един от тях е Стахий, който 40 години бил сляп. св. апостоли му възвърнали зрението. Той приел св. Кръщение и приютил божиите проповедници да живеят в неговата къща. Всички, които желаели да чуят спасителното учение се събирали там. Щом разбрал за това, разярен началникът, заповядал веднага да хванат последователи на Христа. Уловили Филип, Вартоломей и Мариамна и ги затворили в тъмница.

Най-накрая осъдил апостолите на кръстна смърт. Така Филип бил разпнат с главата надолу, като окачили кръста на високо дърво срещу капището на ехидната и хвърляли върху него камъни.

След деня в памет на апостола започва четиридесетдневният Рождественски пост, наричан също Филипов пост или „Четиридесетница на ап. Филип“.

Имен ден днес празнуват Филип, Фильо и Филка. Името означава обичащ конете.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

02/8505678, 0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E