Приказка без край...


88 години от рождението на Михаел Енде

Етикет | 2017-11-12

Надали има човек, който да не е обичал приказките в даден момент от живота си. Някои ги обичат само в детството си, а други продължават да живеят с тях завинаги. Книгите на Михаил Енде са прекрасни вълшебни истории, защото в тях има всичко – много въображение, поука и красота. Творбите му са преведени на десетки езици и за тях авторът получава престижни световни награди.

Михаел Енде е един от малкото автори на XX век, способни да задоволят търсенията на малките и големи читатели за творби, изпълнени с фантастични сюжети. Той е роден на 12 ноември 1929 година Гармиш-Партенкирхен, Германия. Днес се навършват 88 години от рождението му.

Появата на бъдещия световноизвестен писател в семейството на художника Едгар Енде съвпада с тежките събития, предшестващи Втората световна война, които

оставят у детето дълбоки белези

Михаел Енде сменя училище след училище и успява да завърши образованието си чак през 1948 година поради дезертирането му от хитлеристката младежка организация за защита на родината. Има диплома от театрално училище, работи като актьор, сценарист и драматург.

Завършва първата си книга - „Джим Копчето и Лукас Машиниста”, през 1958 година, но тя вижда бял свят две години по-късно. Оказва се, че 12 издателства са отхвърлили ръкописа на Енде, но когато книгата е публикувана, авторът не само става известен, но и печели Немската награда за детска литература.

През 1970 година Михаел Енде се преселва в Италия, където през 1972 година завършва приказния си роман “Момо”.
През 1979 година писателят публикува романа си за деца “Приказка без край”, който го превръща в световноизвестен автор.

Книгите на Михаел Енде са преведени на четиридесет езика и са публикувани в повече от двадесет милиона екземпляра в целия свят

Критиците често подчертават, че тайната на успеха на романите на Енде се крие в способността му да

създава странни, необичайни светове

разкриващи нови и неочаквани значения за хората и техния живот, както и в това, че когато човек чете негови произведения, неизменно разпознава в някои от героите самия себе си.

Михаел Енде умира на 28 август 1995 година от рак на стомаха. Погребан е в Мюнхен, а на гроба му лежи бронзова книга с релефи на някои от най-известните му герои.

Работилница за отличници "Етикет" се потопи в необикновено пътешествие през приказния свят на Михаил Енде.

„Приказка без край“

"Той се приближи до креслото, бавно протегна ръка и докосна книгата... в този момент нещо в него каза "щрак", сякаш се беше затворил някакъв капан. Обзе го смътното чувство, че с това докосване е започнало нещо неизбежно, което отсега нататък ще се намеси в живота му.
Той повдигна книгата и я огледа от всички страни. Корицата беше от коприна с цвят на стара мед. При всяко движение тя проблясваше. Докато я прелистваше набързо, видя, че е напечатана в два различни цвята. Илюстрации май нямаше, но затова пък - прекрасни големи начални букви. Когато Бастиян се вгледа още веднъж по-внимателно в корицата, откри върху нея две змии - една светла и една тъмна. Те си бяха захапали опашките и по този начин образуваха елипса. В тази елипса със странни заврънкулки беше изписано заглавието: ПРИКАЗКА БЕЗ КРАЙ".

Така десетгодишният Бастиян Балтазар Букс открива в антикварна книжарница странна книга. Вместо да се прибере в къщи, момчето се качва на училищния таван и се зачита в нея. Книгата се оказва не само много интересна, но и магическа – момчето попада в разказваната приказка и става герой на невероятни приключения...

„Момо“

Това е книга за необикновените приключения на малката Момо, която връща на хората ограбеното им име. С помощта на повелителя на земното време майстор Хора и чудната му костенурка Касиопея, Момо се опълчва срещу сивите господа – времекрадците, и успява да избави света от мрачната им власт.

„Джим Копчето“

Джим Копчето е весело негърче, което тръгва на далечен път заедно със своя най-добър приятел Лукас Машиниста и вълшебния му локомотив Ема. Те пристигат в прекрасната страна Мандала и научават, че любимата дъщера на императора е отвлечена от дракони. Тримата приятели решават да я спасят и преживяват невероятни приключения...

„Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията“

Магии, магьосници, вещици и вещери.... и на фона на всичко това - необикновените приключения на котарака Маурицио и гарвана Якоб - едно необикновено пътешествие през приказния свят на Михаил Енде.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

02/8505678, 0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E