Забраниха сладолед в училище


Сладкото изкушение е в графа "вредни храни"

Етикет | 2015-11-18

Забраниха продажбата на сладолед в училищата. Сладкото изкушение не отговаря на Наредба номер 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани на децата и учениците. Според документа в детските и учебни заведения трябва да се предлагат само храни с краве масло, слънчогледово масло и зехтин. Не се разрешава предлагането на храни, съдържащи мазнини извън посочените. Продуктът сладолед не отговаря на изискванията, тъй като съдържа кокосово и палмово масло.

Предишният Общинският съвет в Добрич обаче благослови продажбата на сладолед в шест местни училища. Старейшините гласуваха да се проведе публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем за срок от 5 години на места за монтиране на автомати за сладолед във фоайетата на 6-те учебни заведения - ОУ"Христо Ботев", СОУ "П.Р.Славейков", ОУ"Панайот Волов", ОУ"Христо Смирненски", СОУ"Климент Охридски", Хуманитарна гимназия "Св. Св.Кирил и Методий". Решението беше гласувано с 30 гласа "за", 0 "против" и 3 "въздържали се".

Продажбата на сладолед в училищата в Добрич трябва да се преустанови. Това обаче се казва в писмо на зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски, изпратено до директора на РЗИ-Добрич и до Агенцията по безопасност на храните. Копие от писмото е получил и Стойчо Стойчев, който в качеството си на родител подаде сигнал за продажбата на сладолед в училището на децата си.

В писмото на зам.-министър Персенски се посочва, че Областната дирекция по безопасност на храните трябва да предприеме действия по спиране продажбата на сладолед на територията на училищата в Добрич.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2024