Изповедникът на Левски гради училище


На 18 ноември 1879 година отваря врати Първа софийска девическа гимназия

Етикет | 2015-11-18

„Изповедникът на Васил Левски се зае и с първата уредба на „Учителската женска гимназия” и на пансиона при нея”. Това разказва д-р Манов, по-късно учител и директор на Първа софийска девическа гимназия. Тя отваря врати на 18 ноември 1879 година.

Училището е основано със специален указ на министъра на Просвещението Марин Дринов. За подинспектор на гимназията е назначен протоиерей Тодор Стоянов Митов. Той е един от малкото българи, присъствали на последните мигове на Васил Левски.

  През месец декември Константин Иречек посещава гимназията в качеството си на съветник в Министерството на Народното просвещение, след което препоръчва да се отвори начално училище с четири отделения. Нарастналите отговорности на гимназията налагат преместването й в нова сграда. Това е къщата на Пинкас Таджер на улиците "Алабин" и "Леге". През 1887 година гимназията става шестокласна. Отваря се и детска забавачка под ръководството швейцарката Хенриета Мото. През началото на 1888 година гимназията се премества на ул. "Алабин", а по-късно в сградата на телефонната централа.

 През 1894/1895г. се отварят два нови клона, като през 1902/1903г. се обособяват две самостоятелни гимназии - Софийско девическо педагогическо училище и Втора софийска девическа гимназия. През 1927/1928г. се изпраща първият випуск абитуриенти с пълно класическо образование. На 24 април 1924 година се полага основният камък на сегашната сграда на ул."Цар Иван Шишман", като през 1932-1933г. приютява радостта на всички свързали съдбата си с Първа девическа гимназия. От 1950 година гимназията се преобразува в Седмо единно девическо училище, а четири години по-късно се обединява с мъжкото образование и става Седмо средно смесено общообразователно училище "Г. Димитров". През 1991 година училището се преименува в 7. СОУ "Свети Седмочисленици".

През класните стаи на училището са преминали Блага Димитрова, Леда Милева, проф. Вера Мутафчиева, проф. Искра Панова, Дончо Цончев, Соломон Паси, Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Камен Воденичаров, Албена Чакърова, Дони и Момчил, Иван Ласкин, Иванка Гръбчева, Красимира Колдамова, Вяра Анкова и други.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2024