Редят икони и книги в криптата на галерия


Експозицията е част от фонда на музея в Кърджали

Етикет | 2015-11-20

Икони и старопечатни книги, включени в колекцията на Художествената галерия „Станка Димитрова” в Кърджали, ще бъдат подредени в криптата на културната институция. От целия фонд „Църковно изкуство”, който наброява 329 експоната, 320 са иконите, а останалите 9 - църковната утвар и старопечатните книги.  Те отново ще видят бял свят след 8-годишно прекъсване.

До няколко дни приключват ремонтните дейности в  криптата на Художествената галерия „Станка Димитрова” в Кърджали, а официалното й откриване ще бъде в дните около Коледните празници, вероятно на 17 декември. Това заяви Даниела Коджаманова, директорът на Регионалния исторически музей, цитирана от Дарик. Веднага след приключването на ремонтните дейности започва и експонирането на иконите.

През 2007 година криптата на Художествената галерия беше затворена заради концентрираната влага, предизвикана от теч по северната страна на сградата, която увреди и част от експонатите, по-късно възстановени.

Междувременно пълна инвентаризация на Художествената галерия „Станка Димитрова“ в Кърджали е показала, че няма движими културни ценности в критично състояние. Проверката на фонда на галерията е инициирана след преминаването й под шапката на музея преди година.

Той е един от най-богатите в страната, с 3200 единици - картини, графики, скулптури и икони на едни от най-големите български художници от началото на XX век досега.

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

02/8505678, 0876/522 422

Централен офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Филиал:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Дедеагач", бл. 60А, секция E