Калоян се роди 450 грама


Спасиха го в "Майчин дом"

Етикет | 2015-11-20

Проф. д-р Боряна Слънчева е началник на Неонатологична клиника в столичната Университетска акушеро-гинекологична  болница “Майчин дом” и Национален консултант по неонатология.  През 1979г. завършва медицина в Медицинска академия София. През 1989г. има призната специалност по педиатрия, а от 1997г. - специалност по неонатология. През 2005-а  защитава дисертация за образователно научна степен “Доктор” на тема “Бъбречна функция при рискови новородени с ниско и екстремно ниско тегло”. През 2006 след конкурс е избрана за Доцент по неонатология. Работи в областта на продължителната дихателна реанимация. Има завършени курсове по абдоминална ехография и ехография в педиатрията. Водещ изследовател е в разработване на програма за профилактика на мозъчните кръвоизливи при деца с ниско и екстремно ниско тегло. Член е на дружеството по акушерство и гинекология и е в управителния съвет асоциацията по неонатология.

Проф. Слънчева, кое е най-малкото родено бебе в „Майчин дом“?

Калоян. Той се роди 450 грама в 24 гестационна седмица. Сега вече е на около година и осем месеца. Но това са епизодични случаи.

Имате ли информация за неговото състояние днес?

Да. Няма неврологични проблеми, няма проблеми с очите, добре се развива. Добре наддава на тегло. По отношение на растежа мога да кажа същото. По-нататък обаче също трябва да се следи.

Какви са най-големите рискове за преждевременно родените бебета, след като вие успеете да се преборите за живота им?

Практически, при родените между 23-а и 25-а гестационна седмица и част от децата в 26-а гестационна седмица, има 80% риск от тежка заболеваемост. За наша радост, случаят, за който говорим, не е такъв. Но детето трябва да се проследи по отношение на растежа, защото част от тези деца остават трайно с по-нисък ръст и тегло. Около 2-годишна възраст трябва да има консултация с психолог. В училищната възраст също. Трябва да се консултират и с пулмолог, защото има риск по отношение на хронични  заболявания и склонност към белодробни алергии. Една част от тези деца може да бъдат с астма, тъй като се раждат с незрял бял дроб. Разбира се, има възможности за възстановяване и развитие, но така или иначе броят на алвеолите в тази гестационна възраст е в пъти по-нисък. Така че може да се очакват проблеми с дишането и в по-късна възраст. В училище може да имат проблеми с концентрация на вниманието. Това са често хиперактивни деца и има донякъде риск от проблеми с обучението. Разбира се, това са само рискове. Не казвам, че така ще бъде. Затова тези деца в предучилищната възраст трябва да се провеждат консултации с психолог. Евентуалните проблеми, открити навреме, могат да се коригират. Да се надяваме, че нашият човек няма да има нито един от тези проблеми.

Режимът на хранене по-различен ли е при тези новородени?

Много е важно захранването. По възможност то трябва да стане с кърма с обогатител. След това има няколко формули за недоносени деца. Една от тях, за деца с тегло до 1,8 килограма, е високобелтъчна. Много трудно се постига иначе нужното високо белтъчно съдържание. След това има формули за хранене след изписването и прибирането вкъщи до като бебето достигне тегло от 1,8 килограма и може да се дава дори до края на първата година. Те са различни от формулите за доносени деца. Тук всъщност е тънкият момент. Преди казвахме: „Когато стане 3 килограма“. Сега казваме: „Като стане на два месеца коригирана възраст“ т.е до два месеца след термина на раждане трябва да се хранят с формула за недоносени деца. Тя е с по-високо белтъчно съдържание и по-ниско маслено. Захранването с храни, различни от мляко също е важно. Малко по-бавно, постепенно. Обучаваме майките на режима за хранене, защото това е важно.

Кога престава да се говори за коригирана възраст?

За коригирана възраст престава да се говори след 3-годишна възраст. Но ние се ограничаваме в рамките до 1 година коригирана възраст. В „Майчин дом” сме създали кабинет за проследяване, защото виждаме, че в здравната мрежа децата не могат да се преценят по отношение на някои дискретни симптоми за изоставане. Затова им осигуряваме консултации, напътствие и грижи. И това е горе-долу до 1 година коригирана възраст. По-нататък те трябва да се следят по отношение на концентрация на вниманието и симптоми на хиперактивност.

Трудно ли се гледат такива деца?

Да. Те имат нужда от допълнителни рехабилитационни мерки, за да може, когато стане на година коригирана възраст детето да се изравни с връстниците си не само по тегло и ръст, но и по отношение на двигателното си развитие. Тези деца трябва да се следят от специалисти.

 

 

Оставете коментар:Всички публикации на www.etiketbg.net са под закрила на Закона за авторското право. При използването им в други медии е задължително позоваването на сайта www.etiketbg.net.

За контакт с нас:


Не се колебайте да потърсите допълнителна информация, важна за Вас!

0876522422

Офис:
гр. София - 1408, ж.к. "Стрелбище",
ул. "Мила родина" №34

Работилница за отличници "Етикет" ЕООД ©
2016-2024